De Kansspelcommissie, CAD-Limburg en Le Pélican hebben hun krachten gebundeld voor de website: www.gokhulp.be

De tweetalige website bevat een informatie- en hulpaanbod voor personen met een gokprobleem. De stap naar hulpverlening is voor problematische gokkers vaak groot: schaamtegevoel, angst voor onbegrip en aanhoudende hoop (financiële) problemen alsnog te kunnen oplossen door opnieuw in te zetten op kansspelen. De website hoopt een laagdrempelige steun te zijn voor probleemspelers. Steeds meer personen gokken via het internet. Via deze site vinden (problematische) spelers hopelijk sneller de weg naar correcte informatie en hulp. Het aanbod is gratis en volledig anoniem.
 
De site bestaat uit twee delen. Het informatieve gedeelte van de website omvat heel wat materiaal over kansspelen en gokproblemen. Er is een FAQ-rubriek, informatie rond hulpverlening en bezoekers kunnen berichten plaatsen in een openbaar forum. Ook mensen uit de omgeving van problematische spelers en professionele hulpverleners kunnen in het informatiegedeelte heel wat tips en informatie vinden. Daarnaast zijn er drie soorten ‘zelftests’ beschikbaar voor de bezoeker die zichzelf vragen stelt over zijn gokgedrag.
 
Iedereen die gokproblemen ervaart en iets aan zijn gedrag wil veranderen kan zich op de website anoniem aanmelden bij het (kosteloze) online zelfhulpprogramma. Tijdens het programma, dat volgens keuze 3 tot 12 weken duurt, kunnen deelnemers gebruikmaken van een reeks opdrachten om hen te helpen bij het bereiken van hun doel. Wie zich aanmeldt voor het zelfhulpprogramma kan via een beveiligd forum in contact komen met andere hulpzoekers. Uitwisselen van ervaringen, delen van herstelsuccessen en onderlinge steun kunnen zeer helpend zijn.
 
U vindt hier de promotiefolder.
U vindt hier de promotieposter.
 

Om zelf ook promotiemateriaal voor de website te ontvangen kunt u steeds contact opnemen met: barbara.masquelier@gamingcommission.be – Tel : 02/213.42.75

 

In februari 2015 ging een interessant onderzoek van start waarbij nagegaan wordt in welke mate een online training effectief kan zijn bij het behandelen van gokproblemen.

Naast ‘praten’ en ‘pillen’ wordt ‘online trainen’ een hulpmogelijkheid bij verslavingen. Waarom training naast psychosociale therapie? Bij verslavingsgedrag spelen onbewuste processen een belangrijke rol, naast bewuste processen. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat psychotherapie in eerste instantie vooral bewuste processen beïnvloedt. De cognitieve trainingen werken juist in op de onbewuste processen. Ze kunnen daarom een belangrijke aanvulling vormen op de psychotherapeutische interventies.  Meer info hierover: http://www.gokhulp.be/thema-top-gambling-project

U kunt hier het persbericht raadplegen.

 

In 2017 startte een onderzoek - een samenwerking tussen Universiteit Antwerpen, Universiteit van Amsterdam en CAD Limburg - naar het online begeleiden van mensen met gokproblemen.

U kunt hier het persbericht raadplegen.