Preventiefilm voor jongeren van 14 tot 18 jaar

De Kansspelcommissie ontwikkelde BLUF!, een preventiecampagne voor jongeren van 14 tot 18 jaar.

De commissie ontwikkelde voor de campagne een film, een pedagogisch dossier en een educatief gezelschapsspel. Het is de bedoeling om met de campagne zoveel mogelijk jongeren te bereiken. Alle Belgische secundaire scholen kunnen daarom gratis een preventiepakket ontvangen. Daarnaast hebben hulpverleningsorganisaties en jongerenverenigingen de mogelijkheid om gratis een preventiepakket te verkrijgen. 
 
De Kansspelcommissie draagt de bescherming van de spelers hoog in het vaandel. Jongeren waakzaam houden is daar een belangrijk aspect van. Maar al te vaak worden zij blootgesteld aan kansspelen en de daarmee gepaard gaande droom om snel rijk te worden. Hoewel bijvoorbeeld poker razend populair is, ook bij jongeren, zijn kansspelen niet zonder risico. De Kansspelcommissie wil er alles aan doen om jongeren alert te houden door hen te wijzen op mogelijke gevaren. De preventiecampagne BLUF! past perfect in dat kader.
 
De film moet in vijf afleveringen worden getoond, telkens afgewisseld met een moment van reflectie en discussie. In de eerste twee afleveringen leert de toeschouwer de vijf personages beter kennen. De laatste drie afleveringen staan elk voor een fase in het gokproces: winst, jacht en wanhoop.

Tijdens de groepsgesprekken kunnen de leerlingen nadenken over wat ze net gezien hebben. Leerkrachten kunnen dat debat sturen aan de hand van een pedagogisch dossier. Bovendien bevat het preventiepakket ook een gezelschapsspel waarin jongeren nog meer te weten komen over gokverslaving. Het is de bedoeling om met het gezelschapsspel aan te tonen dat spelers er vaak alles aan doen om toch maar te kunnen winnen. Door deel te nemen aan het spel zullen jongeren even de realiteit vergeten en de spanning en adrenaline van het spelen zelf ervaren.

Met deze campagne hoopt de Kansspelcommissie jongeren erop te wijzen dat een spelletje onder vrienden snel kan ontaarden in een uitzichtloze situatie van schulden en gokverslaving. Het spel moet leuk en onschuldig blijven.

 

 

Klik hier om de film via het internet te bekijken.

Om gratis een preventiepakket te ontvangen moet u contact opnemen met barbara.masquelier@gamingcommission.be – Tel : 02/213.42.75